Brac-sziget
dalmácia

Dalmácia szívében

A szigetvilág legmagasabb pontjával

Önt is várja Brac sziget megannyi csodája és látnivalója.
Brac-sziget Magyarországtól 5-6 óra autózásra és egy 50 perces kompozásra található, Horvátország közepén, Split városával szemben. A dalmát sziget, mely egykoron velencei uralom alatt is állt a harmadik legnagyobb sziget a horvát Adrián (a maga 396 négyzetkilométerével).

Természeti adottságait tekintve több minden megemlítendő Brac-ról, melyek közül a három legfontosabb:
Vidova Gora – a szigetvilág legmagasabb pontja
Zlatni Rat – Horvátország legkülönlegesebb strandja
A brac-i kő – amiből a Fehér Ház oszlopai is készültek

A sziget nyáron főleg a turizmusra fókuszál, a szezonon kívül azonban jelentős szerepet kap a mezőgazdaság, ugyanis (a sziklás területek ellenére) Brac-on számos helyen termesztenek fügét, mandulát, szentjánoskenyeret, levendulát és persze olivát. Aki szereti az olíva olajat, azok nem hagyhatják ki a helyi termékek megkóstolását.

Az aktív nyaralási lehetőségeket kedvelőknek sem kell lemondaniuk Brac-szigetről, hiszen adottságai miatt több lehetőség is adódik az izmok átmozgatására. Brac és Sutivan is kerékpáros barát terület és számtalan fantasztikus bringa útvonal szeli keresztül kasul a sziget megannyi pontját. Brac szigetet kifejezetten ajánljuk azoknak akik szeretnek kerékpározni bármilyen szinten. A lankás terepektől egészen az izompróbálókig mindent meg lehet találni itt.

Legnaposabb horvát sziget

Aranyszarv

Zlatni Rat, vagy ahogy mi magyarok mondjuk, Aranyszarv a sziget déli részén található, tőlünk 50-60 perc autózásra a sziget vadregényes hegyén keresztül. A strand hosszan benyúlik az Adriába, partja aprókaviccsal borított. Akik ide tervezik napi programjukat térjenek be Bolba is, csodás városka.

Vidova Gora

Vidova Gora, vagyis Vidova-hegy a sziget és a horvát szigetvilág legmagasabb pontja (778m). Csodálatos kilátópont, ahonnan páramentes időben a teljes Dalmát sziget sokaság belátható. A kilátóig végig kiépített autóút vezet, mely parkolóban végződik. Ajánlott program a Brac-ra utazóknak.

Brac-i fehér kő

A brac-i kő világszerte híres és a mai napig jelentős kőkitermelés folyik a sziget több pontján is. Ezek közül a legjelentősebb a sziget Északi részén található bányában, Pucisca mellett. Több városkában is van lehetőség a helyi kőből készült szuvenírek és emléktárgyak megvásárlására.

felfedeznivalók

Brac sziget városai és falvai

Összesen 18 település található itt Brac szigeten (ezek egyike Sutivan), melyek mindegyike tartogat látnivalót az oda látogatók számára. A hangulatos, mediterrán, pici városkák elszórva a parton és a sziget belsejében találhatóak. Hozzánk legközelebb Supetar, Mirca, Bobovisca, Lozisca és Milna fekszik. Tekintse meg a térképet! Sutivan okkal nem került bele a lenti felsorolásba, mivel a házunknak otthont adó városkáról részletesen írunk a Sutivan menüpontunk alatt.

Splittől 16 km-re délkeletre, Brač sziget északi oldalán, az azonos nevű öbölben fekszik. Könnyű megközelíthetősége, valamint hangulatos kikötője, utcái, szállodái, vendéglői és homokos strandja miatt kedvelt üdülőhely. Itt található a sziget kompkikötője, melyen keresztül menetrendszerű hajóforgalom köti össze a közeli Split városával.
Sutivan mindössze 6 km-re fekszik a sziget legnagyobb városától, ami jelenleg központi szerepet tölt be Brac életében. Itt található a legközelebbi orvos, orvosi ügyelet, valamint a nagyobb boltok: Lidl, Konzum és Tommy. – Forrás: Wikipedia

Mirca egy igazi pici dalmát üdülőfalu, mely Supetar és Sutivan között található félúton. Egy kerékpározás alkalmával érdemes betérni ide és megtekinteni egyetlen nevezetességét: a Sarlós boldogasszony plébániatemplomot, amit 1841-ben építették, 1858-ban pedig amint az a homlokzaton látható latin nyelvű feliratból is kitűnik bővítették. Ugyanebben az évben építették a harangtornyot is. A bejárat felett a „Domus mea, domus orations” (az én házam az imádság háza) felirat olvasható. A templomnak két márvány, és három, fából faragott oltára van. Az oltárképek közül ki kell emelni Felix Tironi 1783-ban festett Piétáját. A templomon kívül a településen még egy egész sor kis kápolna található, melyekben képek, szobrok vannak elhelyezve. Forrás: Wikipedia

Egy délutáni sétára vagy egy fürdőzésre ajánljuk ezt a pici falut, ami Sutivantól mindössze 8 km-re fekszik. A kicsi kikötőben lehetőség van inni és enni is a Vala étteremben.

Boboviscahoz közel fekvő település, ahol érdemes megtekinteni a Szent János és Pál templomot mely egyedülálló építészeti kincsnek számít nem csak Brac-on, de egész Horvátországban.

Milnát a nap bármelyik szakában ajánljuk látogatásra. Kikötőjének szélén hosszasan lehet sétálgatni, számtalan éttermében pedig biztosan akad mindenkinek a fogára való. Látnivaló is akad bőven, így mindenképp érdemes elkocsikázni ide a nyaralás alkalmával.

A település legmonumentálisabb épülete a Kármelhegyi boldogasszony plébániatemplom, melyet már 1287-ben említenek. A 15. században bővítették, majd a 16. században is hozzáépítettek, melyről Giovanni Riva 1593-ből származó címere és felirata igazol. A 18. század első felében a nerežišćaiak új templom építését határozták el a régi templomból csak a homlokzat középső részét megtartva. Az építés az 1726-ban kiadott engedély alapján indult meg és a munkálatok 1750-ben a harangtorony befejezésével zárultak. A templomnak nyolc oltára van, a monumentális főoltár színes márványból készült. Oltárképén a Szűzanya gyermekével, Alexandriai Szent Katalinnal és Szent János evangélistával látható, valószínűleg Filippo Zanibartia alkotása. A fényűzően kidolgozott Angyali üdvözlet oltár fából készült reneszánsz-barokk stílusban. A Rózsafüzér királynője oltár képe Carlo Radolfi alkotása. Orgonáját a neves horvát orgonaépítő mester Petar Nakić atya építette 1753-ban. A templom mellé a 16. századtól 1828-ig temetkeztek. A szentélyben temették el 1784-ben Frederico Balbi velencei kormányzót, akinek sírfelirata a szentély falán található. Forrás: Wikipedia

Splittől légvonalban 32 km-re délkeletre, a supetari kompkikötőtől légvonalban 15, közúton 45 km-re délkeletre, a sumartini kompkikötőtől légvonalban 17, közúton 26 km-re nyugatra, a Brač-sziget déli partján, a Vidova Gora délkeleti lábánál fekszik. Bol egy kies öbölben levő, olajfákkal, szőlővel körülvett település, hangulatos régi épületekkel, romantikus öblöcskékkel. Közelében fekszik a Zlatni rat földnyelv kristálytiszta vizű erdős, kavicsos strandja. Katamaránokból álló hajójárat köti össze Splittel, Jelsával és Hvarral is. Forrás: Wikipedia

A fenti lista alapját az általunk kedvelt és vendégeink által látogatott települések adják. Csak bátorítani tudunk mindenkit, hogy fedezzen fel magának annyi városkát amennyit csak szeretne.

bringabarát sziget

Kerékpárral a szigeten

Akik már jártak Brac szigeten tudják, hogy a kerékpáros élet és aktivitás kimagasló erre Horvátországi viszonylatban is. Azok pedig akik még nem jártak erre, hamar észre fogják venni, hogy milyen sokan hajtják a kétkerekű járműveket. Ennek egyik oka az, hogy a kijelölt kerékpár útvonalak csodálatos területeken futnak végig, így folyamatosan lehet kémlelni a gyönyörű tájat.
Nem szeretne Dalmáciáig kerékpár cipelni, de jó lenne tekerni egy kicsit? A Panorama Apartment House kerékpárjait bármikor igénybe tudja venni. Komolyabb célok eléréséhez pedig a városka központjában található kerékpárkölcsönzőben biztosan megtalálja az Önnek megfelelő kerékpárt.
De milyen is az a kerékpár barát Sutivan és Brac? Nézze meg a városka által készítetett videót és megtudja!

'24-es szabad időpontjaink

A szabad időpontok listáját 05.27-én frissítettük.

Amennyiben valamelyik időpontunk felkeltette az érdeklődését, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

Segíthetünk?

Kérjük írja meg nekünk, ha olyan kérdése merült fel, melyre nem talált választ oldalunkon! 

Panorama Sutivan